„Czekolada pod lupą”
Wspólnie z Centrum Nauki Hewelianum w Gdańsku nasza Fabryka Czekolady Bałtyk przygotowała edukacyjne warsztaty dla dzieci pt. „Czekolada pod lupą”. Dzieci poznają pochodzenie czekolady, jej historię i sekrety cudownego smaku. Dowiadują się także jak trafiła do Gdańska i jakie są tradycje naszego regionu w tworzeniu tak pysznych słodyczy. Wyjątkową atrakcją warsztatów jest możliwość własnoręcznego stworzenia własnych pralinek w z czekolady Bałtyku.
Pierwszy dzień warsztatów odbył się w czwartek, 18 października. Dzieci w ciekawy i atrakcyjny sposób uczyły się historii czekolady, jak przywędrowała do Europy i następnie jak trafiła do Gdańska. Poznały sekrety smaku czekolady i kolejne etapy jej powstawania. Dzieci mogły same tworzyć pralinki i wypełniać je różnymi nadzieniami, drażetkami, wiórkami kokosowymi i orzeszkami. Na koniec podpisywały pudełeczka ze swoimi pralinkami niejednokrotnie dedukując je swoim najbliższym.