Historia

Zakłady Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk” to firma z wieloletnią tradycją, której początki sięgają lat dwudziestych XX wieku. Wówczas na terenie Wolnego Miasta Gdańsk w okresie ożywionego ruchu gospodarczego powstały trzy fabryki cukiernicze „Anglas”, „Baltic” i „Kosma”. W 1951 roku zostały one upaństwowione i weszły w skład Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk”.

W 1991 firma stała się spółką akcyjną, w 1993 roku podpisała umowę joint venture z fińską firmą „Fazer” i najpierw funkcjonowała pod nazwą „Bałtyk Chocolate” Sp. z o.o., potem „Fazer Polska” Sp. z o.o., a od 2002 r jako „Cloetta Fazer Polska” Sp. z o.o.. W 2005 roku Zakłady zostały odkupione przez polską firmę „Bomilla” z Włocławka. Nowy właściciel powrócił do tradycyjnej nazwy i logo, tworząc Zakłady Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk” Sp. z o.o. należące do grupy kapitałowej z „Bomillą” na czele.
W 2016 roku rozpoczęto proces konsolidacji spółek należących do tej grupy i połączenia ich jako Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk”. W wyniku tego procesu, od 1 września 2016 roku jest to jedna, spójna firma z centralą w Gdańsku i trzema zakładami produkcyjnymi (jeden w Gdańsku-Oliwie i dwa we Włocławku). Specjalizacją zakładu w Gdańsku, zgodnie z tradycją, jest produkcja wyrobów czekoladowych, natomiast specjalizacją dwóch zakładów we Włocławku są odpowiednio wyroby drażerowane i karmelki.

Więcej na temat konsolidacji w komunikacie prasowym

Firma na przestrzeni wielu lat swojej działalności produkowała szeroki asortyment wyrobów. Dzięki temu zdobyła olbrzymie doświadczenie w tworzeniu receptur doskonałych słodkości. Obecnie posiada dobrze wyposażaną fabrykę oraz doświadczoną załogę, zaangażowaną w produkcję wysokiej jakości wyrobów. Produkty „Bałtyk” cieszą podniebienia nie tylko polskich konsumentów, ale również tych zagranicznych w krajach, do których eksportowane są słodkości firmy.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z galerii „Produkty z przeszłości” oraz „Historyczne zdjęcia fabryki„.