Święto Gdańskich Słodyczy!

Święto Gdańskich Słodyczy!

Premiera albumu „Słodkie historie Gdańska” oraz powrót „Malajskiej” – kultowej czekolady „Bałtyku” z początku lat 70. – to główne wydarzenia Święta Gdańskich Słodyczy, które w przedwielkanocny weekend odbyły się w Gdańsku. Święto zorganizowała nasza Fabryka Czekolady „Bałtyk”, która w tym roku obchodzi jubileusz 95-lecia swoich tradycji.

 

Święto Gdańskich Słodyczy odbyło się w Centrum Handlowym Manhattan w Gdańsku w weekend 24 i 25 marca. Obchody święta zainaugurował prezes ZPC „Bałtyk” Konrad Mickiewicz oraz Maciej Kosycarz, wydawca albumu „Słodkie historie Gdańska”. W inauguracji święta uczestniczyły władze miasta reprezentowane przez Aleksandrę Dulkiewicz, zastępcę Prezydenta Gdańska ds. polityki gospodarczej oraz Piotra Kowalczuka, zastępcę Prezydenta Gdańska ds. polityki społecznej. Kulminacyjnym wydarzeniem Święta Gdańskich Słodyczy były dwie premiery – albumu pt. „Słodkie historie Gdańska” oraz kultowej czekolady „Bałtyku” z początku lat 70. czyli słynnej „Malajskiej” z wiórkami kokosowymi.

 

Album „Słodkie historie Gdańska” to ponad 70 unikatowych fotografii i rysunków, 27 opowieści z czterech stuleci przedstawiających historię miasta ukazaną przez pryzmat słodyczy, które powstawały i nadal powstają w Gdańsku. Autorem publikacji jest gdański pisarz, historyk i reżyser Mieczysław Abramowicz. Opracowanie graficzne wykonała Magda Beneda, gdańska artystka malarka i graficzka. W pracach nad albumem pomagali byli i obecni pracownicy „Bałtyku” oraz Zarząd firmy.

Słodkie historie Gdańska

Słodkie historie Gdańska

 

Kolejną premierą podczas Święta Gdańskich Słodyczy był powrót „Malajskiej” – kultowej czekolady „Bałtyku” z początku lat 70. „Malajska” to jedna z najbardziej znanych czekolad „Bałtyku” ostatniego półwiecza. Jej początki sięgają przełomu lat 60. i 70.. Sekretem jej smaku było połączenie według odpowiedniej receptury mlecznej czekolady z wiórkami kokosowymi. Wracamy do kultowych smaków, które zapisały się we wspomnieniach wielu osób – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Chcieliśmy nieco starszemu pokoleniu przypomnieć smak dzieciństwa, a młodszemu pokazać w jakich smakach gustowali ich rodzice. Powrót „Malajskiej” to prezent, który dedykujemy naszym sympatykom z okazji jubileuszu 95-lecia tradycji „Bałtyku” – mówi K. Mickiewicz.

 

 Malajska

 

            Współczesna „Malajska” produkowana jest według tej samej receptury „Bałtyku” co przed laty. Tworzona jest w formie tabliczki 100-gramowej w specjalnie zaprojektowanej etykiecie nawiązującej stylistyką do etykiety z początku lat 70. Nie zawiera oleju palmowego, GMO oraz glutenu.

 

W Święto Gdańskich Słodyczy „Bałtyk” przygotował także specjalne stoisko w Centrum Handlowym Manhattan, z fontanną czekolady i degustacją swoich czekolad, pralinek, karmelków i orzeszków.

 

 Święto Gdańskich Słodyczy Święto Gdańskich Słodyczy Święto Gdańskich Słodyczy

Pełną relację ze Święta Gdańskich Słodyczy zamieściliśmy na naszej facebookowej stronie