Powrót „Malajskiej” !

Powrót „Malajskiej” !

Fabryka Czekolady BAŁTYK powróciła do produkcji „Malajskiej” – swojej kultowej czekolady lat 70. Jej premiera odbędzie się w sobotę, 24 marca w Święto Gdańskich Słodyczy. Powrót „Malajskiej” uświetnia rok jubileuszu 95-lecia „Bałtyku”.

 

Czekolada „Malajska” to jedna z najbardziej kultowych czekolad „Bałtyku” ostatniego półwiecza. Jej początki sięgają przełomu lat 60. i 70.. Sekretem jej smaku było połączenie w odpowiedniej proporcji mlecznej czekolady z wiórkami kokosowymi. W późniejszych latach „Malajską” zastąpiła „Finezja”, która ostatecznie przestała być produkowana. Z okazji Święta Gdańskich Słodyczy „Bałtyk” postanowił reaktywować „Malajską” i przywrócić ją na rynek tradycyjnych polskich słodyczy.

Wracamy do kultowych smaków, które zapisały się we wspomnieniach wielu osób – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Chcieliśmy nieco starszemu pokoleniu przypomnieć smak dzieciństwa, a młodszemu pokazać w jakich smakach gustowali ich rodzice. Powrót „Malajskiej” to prezent, który dedykujemy naszym sympatykom z okazji jubileuszu 95-lecia tradycji „Bałtyku” – mówi K. Mickiewicz.

 

 Malajska Konrad Mickiewicz prezes ZPC BAŁTYK trzyma pierwsze tabliczki MALAJSKIEJ tabliczka Malajskiej na linii produkcyjnej

 

 

Współczesna „Malajska” produkowana jest według tej samej receptury „Bałtyku” łączącej czekoladę mleczną z wiórkami kokosowymi. Wytwarzana jest w formie tabliczki 100-gramowej w specjalnie zaprojektowanej etykiecie nawiązującej stylistyką do etykiety z początku lat 70. Nie zawiera oleju palmowego, nie ma w niej składników genetycznie modyfikowanych GMO ani glutenu.