„Bałtyk” na Spitsbergenie

„Bałtyk” na Spitsbergenie

Fabryka czekolady „Bałtyk” wsparła wyprawę polarną na Spitsbergen. Naukowcy z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika badali tam zmiany zachodzące w powłoce lodowej Ziemi. Wyposażyliśmy ekipę badaczy w nasze batony energetyczne BossMan, cukierki z witaminami Dulio Vita oraz karmelki lodowe Bon Bon Ice.  

 

Głównym celem 44 wyprawy polarnej UMK na Spitsbergen było badanie zmian zachodzących w kriosferze czyli w powłoce lodowej Ziemi. Od lipca do września naukowcy zajmowali się monitoringiem lodowców, pomiarami przepływu rzeki odprowadzającej wodę z Lodowca Waldemara, a także zmianami warstwy czynnej wieloletniej zmarzliny. Badania prowadzone na arktycznych lodowcach stanowiły część większego projektu obserwacji zmian kriosfery w regionie Kaffiøyry.

fot. A.Glebow/UMK

fot. A.Glebow/UMK

fot. K.Greń/UMK

fot. K.Greń/UMK

Wyprawę na Spitsbergen wsparła Fabryka Czekolady „Bałtyk” wyposażając ekipę w specjalne batony energetyczne „BossMan” oraz cukierki z witaminami „Dulio Vita”. Chcieliśmy, aby nasze batony dodawały naukowcom energii, a cukierki potrzebnych witamin – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Staramy się wspierać przedsięwzięcia, które są ważne społecznie i które przynoszą korzyści dla ludzi, a także środowiska naturalnego – podkreśla Konrad Mickiewicz.

 

fot. P.Weckwerth/UMK

fot. P.Weckwerth/UMK

fot. P.Weckwerth/UMK

fot. P.Weckwerth/UMK

Tego typu badania wymagają wielogodzinnej pracy w terenie, często w bardzo trudnych warunkach pogodowych. W czasie pomiarów na lodowcach ważna jest energia, a ilość sprzętu jaki musimy mieć ze sobą nie pozwala nam na zabieranie dodatkowej żywnościmówi dr hab. Prof. UMK Ireneusz Sobota, kierownik wyprawy. W takiej sytuacji niezwykle pomocne okazały się batony energetyczne  BossMan, które otrzymaliśmy od „Bałtyku”. Zapewniały siłę i gasiły głód na wiele godzin badań w terenie – dodaje profesor.

            Naukowcy zabrali ze sobą także owocowe smaki zamknięte w cukierkach „Dulio Vita”, a także karmelki „Bon Bon Ice”. Prawie każdy uczestnik wyprawy zakochał się w wiśniowym nadzieniu cukierków Dulio Vita, a lodowe cukierki Bon Bon Ice idealnie osładzały wędrówki po lodowcu lub słoneczne wieczory lata polarnego – wspomina Kornelia Wójcik, studentka UMK, która podczas wyprawy zbierała dane do swojej pracy magisterskiej.