Dzień pralinki

Dzień pralinki

W sobotę, 24 czerwca, swoje „święto” obchodziła pralinka. Ta wyjątkowa czekoladka uznawana jest za jeden z najbardziej wykwintnych wyrobów w historii produkcji słodyczy. Z tej okazji nasza Fabryka Czekolady „Bałtyk”, w swoim sklepie firmowym w Gdańsku, przygotowała degustację pralinek.

 

Formalnie, definicję pralinki określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002, w którym za pralinkę uznaje się czekoladkę, jako wyrób niedużych rozmiarów, wielkości „kęsa”, składający się z czekolady nadziewanej, albo czekolady jednego rodzaju lub mieszanki czekolad. Jednakże oprócz formalnej definicji w tradycji tworzenia pralinek tkwi niezwykła wyjątkowość.

Światowa historia powstawania pralinek jest bowiem nieco tajemnicza. Niektóre źródła wskazują Francję, a inne Belgię, jako kolebkę powstawania pralin już kilka stuleci temu. Bardzo silnie zarysowały się także późniejsze tradycje powstawania pralinek w USA. To właśnie w Stanach Zjednoczonych powstał pomysł, aby 24 dzień czerwca był „świętem pralinki”.

W Polsce, w ponad 90-letniej historii Fabryki Czekolady „Bałtyk” za początki produkcji pralinek można uznać okres międzywojenny. Później, wraz z rozwojem technologii powstawały różne odmiany czekoladek, aż do tych najbardziej współczesnych. Ćwierć wieku temu, w 1992 roku rozpoczęto w „Bałtyku” produkcję pralinek „Admirał”, a pięć lat później pralinek „Fantazja Deserowa”. Dzisiaj są one uznawane już za kultowe słodycze, po które sięga kolejne pokolenie konsumentów. W ostatnich latach dołączyły do nich pralinki Fruet (z nadzieniem owocowo-jogurtowym), Liqu (z nadzieniem likierowym) oraz „Tesori” o smaku latte, wiśni, kokosu i adwokata w czekoladzie. Wszystkie smaki pralinek „Bałtyku” wpisały się na stałe historię polskich słodyczy. Są obecnie jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w segmencie słodyczy podarunkowych.

 

pralinki Bałtyku2

 

 

pralinki Bałtyku

 

Dla podkreślenia tradycji powstawania polskich pralinek, Fabryka Czekolady „Bałtyk” zaprosiła swoich klientów na degustację, która odbyła się w sklepie firmowym „Bałtyku” przy ulicy Bora-Komorowskiego w Gdańsku, w sobotę, 24 czerwca, w godzinach od 09:00 do 15:00.

 degustacjadegustacja  degustacja