Dzień Czekolady!

Dzień Czekolady!

W środę, 12 kwietnia, w Fabryce Czekolady „Bałtyk” czekolada lała się strumieniami. Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady uruchomiliśmy fontannę czekolady i częstowaliśmy nią wszystkich, którzy tego dnia odwiedzili nasz sklep firmowy.

 

Dzień czekolady przypada na 12 kwietnia. Jest to święto, które uwielbiają wszyscy sympatycy czekoladowych tabliczek, pralinek czy bombonierek. W Gdańsku, w Fabryce Czekolady „Bałtyk” dla podkreślenia tradycji produkcji czekolady na Pomorzu zorganizowano degustację czekolady płynącej prosto z fontanny. Była to też okazja, aby opowiedzieć o historii czekolady i jako to się stało, że dzisiaj jest ona „królową słodyczy”.

 

 Dzień Czekolady Dzień Czekolady Dzień Czekolady

 

A wszystko zaczęło się od Majów, którzy wieki temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie. Szybko zyskała ona  popularność, którą cieszy się do dzisiaj. Doceniane są nie tylko jej walory smakowe, ale także pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, m.in. wzmaga koncentrację, przeciwdziała depresji czy opóźnia starzenie. Podnosi poziom endorfin, hormonów szczęścia,  czym sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.

Dla „Bałtyku” początkiem „czekoladowej” historii jest rok 1923, w którym w Gdańsku rozpoczynały działalność trzy fabryki cukiernicze “Anglas”, “Baltic” i “Kosma”. Po wojnie, w 1951 roku zostały one upaństwowione i weszły w skład Zakładów Przemysłu Cukierniczego “Bałtyk”. Przez kolejne lata, nieprzerwanie, w gdańskich zakładach trwała produkcja czekolady, przez wielu określanej mianem „królowej” słodyczy. Powstawały unikatowe receptury, które „Bałtyk” wykorzystuje do dzisiaj, a które sprawiają, że czekolada „Bałtyku” ma jedyny w swoim rodzaju, wyjątkowy smak. Przez lata funkcjonowania gdańskiej fabryki czekolady powstawało tutaj wiele, różnego rodzaju „tabliczek”, wśród których były m.in. kultowe „Finezje”, „Wczasowe”, „Ratuszowe” oraz wiele innych. Obecnie „flagowymi” czekoladami „Bałtyku” są duże, 150-gramowe czekolady z nadzieniami o siedmiu charakterystycznych smakach marcepana, mięty, whisky&coffee, truskawki, amaretto, adwokatu oraz o smaku malibu. Fabryka czekolady Bałtyk jest całkowicie polską firmą i jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek Gdańska jak i całego Pomorza.

 

Jak powstaje czekolada?

 

Pierwszym etapem jest zbiór owoców kakaowca, z których wydobywa się ziarna kakaowe. Kolejno ziarna poddaje się fermentacji, jeden z sposobów polega na ich układaniu na liściach bananowca na wolnym powietrzu. W ten sposób ziarna  w naturalny sposób fermentują i ulegają podsuszeniu.

Następnie najlepsze ziarna są prażone, proces ten ma bardzo istotny wpływ na smak czekolady, prowadzi do zmniejszenia jej goryczy i cierpkości. Z uprażonego i pozbawionego łuski ziarna kakaowego otrzymuje się miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. Czekolada wytwarzana jest z miazgi i tłuszczu kakaowego oraz innych dodatków takich jak: cukier, mleko w proszku, lecytyna sojowa. Wszystkie składniki należy ze sobą starannie wymieszać (proces ten nazywamy zarabianiem), po ich połączeniu się ze sobą masa poddawana jest rozdrabnianiu (walcowaniu). Po tym procesie wszystkie cząstki zostają rozdrobnione i wygładzone, dzięki czemu czekolada ma gładką konsystencję i rozpływa się na języku. Tak powstałą masę poddaje się procesowi konszowania, który wydobywa z niej pożądany czekoladowy smak. Przed wylaniem czekolady do form musimy poddać ją temperowaniu, co spowoduje że czekolada będzie błyszcząca i bez trudu wydobędziemy ją z form.