„Bałtyk” trzy razy większy

„Bałtyk” trzy razy większy

1 września 2016 roku nastąpiło wzmocnienie potencjału Zakładów Przemysłu Cukierniczego BAŁTYK. Wszystkie spółki tworzące dotychczas jedną grupę połączyły się w spójną firmę. Dzięki temu „BAŁTYK” ponownie, jak przed laty, dysponuje trzema zakładami o szerokim zakresie możliwości produkcyjnych.

 

„Bałtyk” „odrodził” się ponad 10 lat temu, kiedy to polska firma Bomilla z Włocławka, odkupiła gdańską fabrykę czekolady od fińskiego przedsiębiorstwa Fazer. Przywrócono wówczas historyczną nazwę i rozpoczęto powrót do tradycji „Bałtyku”. Tym samym gdański zakład wszedł w skład jednej grupy kapitałowej z Bomillą na czele. W tym roku rozpoczęto proces konsolidacji spółek należących do tej grupy i połączenia ich jako Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk”. W wyniku tego procesu, od 1 września 2016 roku jest to jedna, spójna firma z centralą w Gdańsku i trzema zakładami produkcyjnymi (jeden w Gdańsku-Oliwie i dwa we Włocławku). Specjalizacją zakładu w Gdańsku, zgodnie z tradycją, jest produkcja wyrobów czekoladowych, natomiast specjalizacją dwóch zakładów we Włocławku są odpowiednio wyroby drażerowane i karmelki.

 

Zakład w Gdańsku Oliwie:

 Zakład w Gdańsku Oliwie


Zakłady we Włocławku:

Zakład we Włocławku (prod. wyrobów drażerowanych) Zakład we Włocławku (prod. wyrobów drażerowanych)

Zakład we Włocławku (produkcja karmelków) Zakład we Włocławku (produkcja karmelków)

 

 

 

Od ponad 10 lat sukcesywnie odbudowujemy markę „Bałtyk”. Teraz ją wzmacniamy poprzez połączenie wszystkich zakładów naszej grupy kapitałowej – mówi Konrad Mickiewicz prezes ZPC Bałtyk. Pod względem ilości zakładów produkcyjnych „Bałtyk” będzie teraz trzykrotnie większy, a także spójny pod względem organizacyjnym. Dzięki temu będziemy mogli skuteczniej wykorzystać potencjał firmy konkurując z największymi koncernami zagranicznymi i krajowymi – podkreśla Konrad Mickiewicz.